Nedkomsten

När väl Salza hade klarat av grundläggande rengöring av senast födde spred sig lugnet i valplådan. De enda pågående aktiviteterna vara sova eller äta med smackning. Jättecharmigt och rofyllt.

 

Salza som nu var jättetrött hittade snart en ställning där hon kunde vila/sova och samtidigt utgöra mjölkbutik. Aptiten var tillbaka och en jätteportion slank lätt ner som kvällsvard. Rastningarna är rekordkorta. Superrusning nerför trapporna. Ut och kissa och ev. bajsa och in igen med samma fart. Total tidsåtgång 1,5-2 min.

 

Med lugnet vaknade också moderkänsor och vaksamhet. Husse och Matte är välkoma. Iris? Nej! Under natten utvecklade Salza också sitt handlag att rengöra valp under pågående amning, att hämta in på-vift-kommen valp och att hitta ställningar där alla kan äta samtidigt.

 

Salza har varit jätteduktig. Redan från första stund förstod hon sin uppgift, dvs. av med leveranspåsen, frigör luftvägar, bit av navelsträngen, käka upp moderkakan och amma. Men trött blev hon naturligtvis.

 

Lite mindre trött dagen efter då natten blev fullständigt lugn. Och smal är hon igen. I varje fall ganska.

 

Nu väntar 2 veckor med samma fokus för Salza. Det verkar inte besvära henne.

Tisdagen den 12 maj fick Salza sina 4 valpar!

 

En lycklig morsa med starka moderskänslor svarar för vakthållningen, matningen och rengöringen av fyra nya glänsande cockerspaniels. Husse och Matte får bidra men där går gränsen.

Tisdag morgon den 12 maj blev det äntligen dags att leverera. Tyckte Salza! Stax efter halv nio gick vattnet/slemproppen och bara minuter senare, kl 08:37 föddes den första valpen. Inte i valplådan utan på en kudde i bottenvåningen. Vi får köpa en ny kudde

Förflyttningen till valpningsrummet dvs. vårt gästrum gick bra. Valplådan var inte så attraktiv. Sängen där husse sovit sista veckan var bättre. Första valp blev en hane, brun med vikten 323 g - en bjässe, tyckte vi

Kl: 0837. Salzas förstfödde. En hane. Födelsevikt 323 g. Färg brun.

Salza hade gott om tid att ta hand om sin förstfödde och han var torr och fin innan det var dags igen. Klockan 10:15 kom nummer två. En gyllende (röd med röd nos) hane. Vikt 275 g. Stor även han alltså.

Varje försök att flytta Salza till valplådan hade misslyckats. Så födseln skedde i gästsängen. Vi får helt enkelt köpa en ny bäddmadrass. Men själva sängen klarade sig.

Kl 10:15. Nummer 2. En gyllene hane. Vikt 275 g.

Nu öppnade Salza mjölkbutiken och ett ljuvligt smackande hördes i gästrummet. När Salza tog en superkort kissepaus så passade vi på att flytta valparna till valplådan. Och se nu tyckte också Salza att det var ett mycket bättre ställe.

 

Nu vidtog en lång väntan. Salza hade svårt att koncentrera sig på krystningarna och samtidigt sköta de två valparna. Efter 4,5 tim ringde vi vår veterinär. Han föreslog att vi skulle ta en röntgenbild och se hur många som var kvar och kanske ge något påskyndande.

 

In med Salza i bilen, valparna i filtar i en svampkorg och iväg de 3-4 min det tar att komma dit. Röntgen visade att det fanns två till i två parallella kanaler. Den ena någon centimeter före. En liten dos uppsnabbande gavs också. In i bilen igen med Salza, valpar och Matte i baksätet. Full fart hemåt. I baksätet på bilen kl. 15:15 föddes då nummer tre. En kraftig brun hane på 329 g.

 

Skadorna i baksätet blev inte så farliga. Med lite textiltvätt skall det klara sig under ett par hundralappar och några timmars jobb.

kl 15:15. Nummer 3. En brun hane. Vikt 329 g.

Efter denna korta men omtumlande resa lade sig snabbt lugnet i valplådan igen. Efter närmare en timme kunde vi märka att den sista var på gång. Skulle det bli en tjej? Hoppas, hoppas, hoppas.

 

Valparna som hela tiden haft en tendens att vara lite här och där föreslogs nu tuttar eller sömn. Och se, kl 16:35 levererades den sista valpen. I valplådan!!! För första gången på avsedd plats. Och inte en enda sak förstörd. Vi förstod då att detta måste vara en tjej för tjejer är mer försiktiga med grejer.

 

Och se det blev det. kl 16:35. En brun tik med vikten 331 g. Störst i flocken.

kl 16:35. Nummer 4. En brun tik. Vikt 331 g.

Tel: +46 413 256 60

Epost: per.mikael@tidservice.se

Eva & Per Mikael Sternberg

Brisvägen 4, 243 35 HÖÖR